Apabila sampai waktu hari raya kurban sudah tentu ramai yang berebut mengambil peluang untuk mencari pahala dengan mengambil bahagian dalam ibadah kurban. Tetapi tahukah kita bagaimana cara pembahagian daging kurban yang sebenar?

Dalam seekor haiwan korban terdapat 7 bahagian. Apabila selesai dilapah, 7 bahagian hendaklah dibahagikan sama rata dan dalam setiap 1 per 7 bahagian itu pula perlu dibahagikan dengan 3 bahagian lagi.

1 per 3 dari bahagian itu adalah hak peserta korban dan 2 bahagian selebihnya perlu disedekahkan. Tetapi sudah menjadi kebiasaan dalam masyarakat kita di mana organizer bagi satu acara korban itu mengambil sedikit bahagian tanpa persetujuan peserta dan memasak seterusnya menghidangkan makanan itu kepada pengunjung yang datang walaupun sekadar menonton. Apabila selesai pembahagian daging, setiap peserta mendapat bahagian masing masing yang sama rata beratnya. Persoalannya bahagian mana yang telah organizer ambil untuk dimasak dan dihidangkan itu?

Seharusnya hal ini harus jelas dan perlu mendapatkan persetujuan dari semua pihak. Walaupun ia dipersetujui, bahagian 2 per 3 bagi setiap peserta itu tidak boleh diambil dan perlu disedekahkan.

Kebanyakkan adat dan tradisi yang berkurun lama dipraktikkan dalam kehidupan masyarakat kita tidak dirujuk dan ada yang bercanggah dari ajaran agama. Generasi baru haruslah peka dalam semua aspek. Jangan terus menjunjung tanpa usul periksa.

posted from Bloggeroid

By 9M2PJU

An amateur radio operator, military veteran, jack of all trades and master of none.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *