Tahun 1997 hingga 1998, Christo Pelster dari Sweden telah beroperasi menggunakan callsign 9M2SR ketika beliau berada di Malaysia.
 
 
Namun pada tahun 1957, callsign 9M2SR terlebih dahulu digunakan sebagai amateur radio club callsign oleh 17th Gurkha Infantry Divisional Signal Regiment. Pegawai memerintah pasukan itu adalah Leftenan Kolonel J. C. Clinch pemegang callsign 9M2ER (ex VS2ER, pegawai semboyan yang bertanggungjawab kepada komunikasi ketika peristiwa kemerdekaan) dan station master kelab itu adalah Mike Groom G3WME yang juga pemegang callsign 9M2DG.
 
 
Satu-satunya tentera Gurkha yang mempunyai callsign Malaysia ketika itu adalah Koperal Tikarum Gurung, 9M2TG.
 
Sedikit sejarah tentang penubuhan 17th Gurkha Infantry Divisional Signal Regiment. Ditubuhkan pada 1 September 1952 di Kem Jalan Maxwell (Kini dikenali sebagai Jalan Tun Ismail) untuk menyediakan komunikasi kepada 17th Gurkha Division ketika The Malayan Emergency. Pada tahun 1953, kem itu ditukar nama kepada Kem Lamjung. Pada tahun 1966, berpindah ke Kem Sikamat, Seremban. Pada tahun 1970, 17th Gurkha Divisional Signal Regiment telah dibubarkan.
 
 
Pada masa kini, pasukan semboyan dari kalangan Gurkha dalam tentera British dikenali sebagai Queen’s Gurkha Signals. Pada tahun 2019, tentera Gurkha yang pernah berkhidmat telah diberikan Pingat Jasa Malaysia (PJM) dan Kem Sikamat pernah menjadi rumah bagi Batalion Ke-23 Rejimen Askar Melayu Diraja, Batalion Ke-18 Rejimen Askar Melayu Diraja, 4 Rejimen Artileri Diraja dan sekarang ini dibawah Briged Infantri Pertama Malaysia.
 
 
73,
9M2PJU

By 9M2PJU

An amateur radio operator, Royal Signals veteran, jack of all trades and master of none.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *