Kesultanan Melayu Melaka, yang terletak di Melaka, merupakan sebuah pusat kekuasaan yang penting dalam sejarah Nusantara. Konvensi sejarah awal menandakan penubuhan kesultanan ini pada sekitar tahun 1400 oleh Parameswara, juga dikenali sebagai Iskandar Shah setelah memeluk Islam. Namun, penelitian baru-baru ini telah mengubah tarikh penubuhan Melaka kepada tahun 1262. Pada puncak kegemilangan pada abad ke-15, Melaka menjadi pusat perdagangan yang penting di Asia Tenggara.

Sebagai pusat perdagangan yang pesat, Melaka muncul sebagai pusat penyebaran Islam dan mengalami perkembangan bahasa, kesusasteraan, dan kesenian Melayu. Kesultanan ini menandakan zaman kegemilangan Melayu di kawasan tersebut, dengan Bahasa Melayu Klasik menjadi bahasa perdagangan utama dan tulisan Jawi menjadi medium penting untuk pertukaran budaya, agama, dan intelektual.

Pada tahun 1521, Melaka jatuh ke tangan Portugis, tetapi warisan politik dan budaya kesultanan terus berlanjut. Melaka telah dianggap sebagai contoh tamadun Melayu-Islam selama berabad-abad, membentuk sistem perdagangan, diplomasi, dan tadbir urus yang berterusan.

Asal-Usul dan Pengasasan Melaka

Menurut sejarah Melayu, Parameswara berasal dari Palembang dan mendirikan Melaka setelah melarikan diri dari Seri Maharaja Sang Utama Parameswara Batara Sri Tri Buana. Parameswara memeluk Islam pada tahun 1409 dan mengambil gelaran Raja Iskandar Syah. Penetapan di Melaka dipengaruhi oleh keadaan semasa dan ketepatan geografi kawasan itu.

Pembangunan Melaka

Di bawah pemerintahan sultan-sultan seperti Muhammad Shah dan Mahmud Shah, Melaka berkembang menjadi pusat perdagangan dan pentadbiran yang penting. Pembesar-pembesar seperti Bendahara Tun Perak memainkan peranan penting dalam kejayaan Melaka. Hubungan diplomatik dengan China juga membantu memperluaskan pengaruh Melaka.

Kegemilangan Kesultanan

Pada puncak kegemilangannya, Melaka menjadi pusat perdagangan antara Timur dan Barat, menjadikannya kuasa penting di rantau itu. Dengan wilayah yang luas merangkumi sebahagian besar Semenanjung Tanah Melayu dan sebahagian utara Sumatera, Melaka menjadi kuasa yang tidak dapat diabaikan.

Kejatuhan Kota Melaka

Pada tahun 1511, Melaka ditawan oleh Portugis selepas pengepungan yang berlarutan. Walau bagaimanapun, kesultanan Melaka tidak runtuh sepenuhnya dan terus berjuang di bawah pemerintahan Sultan Mahmud Shah. Pembangunan semula di Johor oleh Sultan Mahmud Shah dan anak-anaknya menandakan kesinambungan warisan Melaka.

Kesimpulan

Kesultanan Melayu Melaka merupakan titik penting dalam sejarah Nusantara, menandakan zaman kegemilangan Melayu-Islam di kawasan tersebut. Walau jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511, warisan politik, budaya, dan ekonomi kesultanan terus berlanjut, menempatkan Melaka sebagai contoh kejayaan tamadun Melayu-Islam. Dengan penemuan baru-baru ini yang menetapkan penubuhan Melaka pada tahun 1262, kepentingan kesultanan ini dalam pembentukan identiti Melayu dan peradaban Nusantara semakin jelas.

By 9M2PJU

An amateur radio operator, military veteran, jack of all trades and master of none.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!